Αναγκαίες Αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για την Οριοθέτηση Οικισμών
Η Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με τις επιπτώσεις του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος και την ανάγκη για απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές. Το εν λόγω ΠΔ έχει προκαλέσει αναστάτωση σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε χωράφια, με αποτέλεσμα να ζητούν επιτακτικά την παρέμβαση των βουλευτών της κυβέρνησης.
Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις και πρόσφατα κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε σύσκεψη για το θέμα αυτό. Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με προτάσεις και ιδέες που αναλύουν τα υπάρχοντα ζητήματα και προτείνουν λύσεις.
Τα Κύρια Ζητήματα του Προεδρικού Διατάγματος
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, το Προεδρικό Διάταγμα 194/Δ/2025, που προορίζεται για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, αποτελεί μία σημαντική θεσμική τομή αλλά το εφαρμοζόμενο μοντέλο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει.
Αυτές οι επιπτώσεις έχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και την ιδιοκτησία, διότι το ΠΔ καταργεί συλλήβδην επεκτάσεις που είχαν γίνει από το 1983 και ακυρώνει το δικαίωμα δόμησης σε χιλιάδες ακίνητα, χωρίς να παρέχει αποζημιώσεις ή μεταβατικές διατάξεις.
Στατιστικά Στοιχεία και Επιπτώσεις
Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί:
- Το 92% των οικισμών της χώρας είναι κάτω των 2.000 κατοίκων.
- Το 80% των οικοπέδων απειλούνται με αποχαρακτηρισμό.
- Η εκτίμηση για την απώλεια εμπορικής αξίας των ακινήτων ξεπερνά τα 100 δισ. €.
- Περισσότερες από 8.500 οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν το 2024, βρίσκονται στον αέρα.
Η σημαντική πτώση στις οικοδομικές άδειες και η αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ ιδιοκτητών και επενδυτών οδηγούν σε επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και δημιουργούν εικόνα στασιμότητας στην αγορά.
Προτάσεις για Διορθώσεις
Ο κ. Αυγενάκης ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων:
- Θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, ώστε να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες που επένδυσαν με καλόπιστο τρόπο στα ακίνητα τους.
- Ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή διαδικασιών οριοθέτησης με σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των μικρών οικισμών.
- Συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη περιοχών που έχουν αναπτυχθεί μετά το 1983, με κοινωνικά και τεκμηριωμένα κριτήρια.
Σημαντική είναι και η δημιουργία ζωνών μελλοντικής πολεοδόμησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κοινοτήτων χωρίς να προκαλείται νέα αυθαίρετη ανάπτυξη.
Διασφάλιση Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί νομική ασφάλεια, βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη για τους μικρούς οικισμούς, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ανάγκη να βρουν λύσεις χωρίς βιασύνες και επιπολαιότητες. Το περιουσιακό θέμα των χιλιάδων πολιτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Η εξεύρεση ενός λειτουργικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη θεσμική τάξη πρέπει να είναι η προτεραιότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.