tvkriti.gr
ΚΡΗΤΗΝ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Λιάνα Σταρίδα: Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Ηρακλείου σε μια Σπουδαία Προσωπικότητα

Το Αποτύπωμα της Λιάνας Σταρίδα στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ηρακλείου

Η Λιάνα Σταρίδα, μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του Ηρακλείου και του επιστημονικού κόσμου της αρχαιολογίας, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 71 ετών. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε βαθιά θλίψη στην κοινωνία της πόλης, αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η Λιάνα, με το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο της, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην επιστήμη και τον πολιτισμό του Ηρακλείου, ενώ η συμμετοχή της στον δημόσιο διάλογο διατηρούσε πάντοτε μια δυναμική παρουσία.

Η αρχαιολόγος που χαρακτηριζόταν για την βαθιά γνώση και την αφοσίωσή της στον πολιτισμό, υπηρέτησε με πάθος και επιμονή. Ήταν υπεύθυνη για ανασκαφές σε 24 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών του Αγίου Νικολάου Χερσονήσου και Καστριού Χερσονήσου. Το έργο της αναβάθμισε τη γνώση για την πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου και της Κρήτης, διότι αγωνίστηκε για την αποκατάσταση μνημείων και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γεννημένη στην Αθήνα από Ηρακλειώτες γονείς, η Λιάνα μεγάλωσε στην πόλη του Ηρακλείου. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε ενεργά στις ανασκαφές από νεαρή ηλικία. Η καριέρα της περιλάμβανε θέσεις στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, συνεχίζοντας το έργο της με συνέπεια και πάθος. Η επιστημονική της προσέγγιση και η δήλωση της στο δημόσιο λόγο κατέστησαν την εργασία της σημαντική για την πολιτεία.

Ως επιστημονική σύμβουλος, συμμετείχε σε αναπτυξιακά έργα που αφορούσαν την αποκατάσταση των Ενετικών Τειχών και της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου. Επιπλέον, η Λιάνα ήταν υπεύθυνη για την προσομοίωση της Ενετικής πόλης του Χάνδακα (Candia) στη μακέτα που εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η δια βίου δέσμευσή της για την εκπαίδευση και τη διάδοση της ιστορίας και αρχαιολογίας της Κρήτης αναγνωρίστηκε ευρέως. Διετέλεσε καθηγήτρια στην Σχολή Ξεναγών και συμμετείχε σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διδάσκοντας ακόμα και σε σωφρονιστικά καταστήματα. Αυτή η προσπάθεια ενίσχυσε τη γνώση για την πολιτιστική κληρονομιά και προήγαγε την κατανοήσή της σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Επιπλέον, η Λιάνα είχε ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις, ευρισκόμενη μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες. Η συγγραφική της δουλειά για την πόλη του Ηρακλείου, «Υπήρχε μια πόλη», αποτελούσε καταγραφή σημαντικών ιστορικών στοιχείων και πολιτιστικών παραδόσεων.

Η σπουδαία αυτή αρχαιολόγος ήταν επίσης γνωστή για την ενεργή πολιτική της δράση. Στάθηκε με θάρρος και σαφήνεια στο δημόσιο λόγο, προβάλλοντας αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η απώλεια της Λιάνας Σταρίδα αφήνει ένα μεγάλο κενό στην οικογένεια, την επιστημονική κοινότητα και την πόλη του Ηρακλείου. Η προσφορά της για πάνω από 40 χρόνια παραμένει ζωντανός φάρος για τις μελλοντικές γενιές, θυμίζοντας σε όλους μας την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δείτε το βίντεο:

Related posts

Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης του Δήμου Χανίων για τις Γιορτές του Πάσχα

user 3

Επιτάφιος και Κρήτη: Η ανθηρή παράδοση της Θεσσαλονίκης με πάνω από 500.000 γαρίφαλα

user 3

Οργή και Αντίκτυποι για τη Μείωση των Ορίων Οικισμών από τους Σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

user 3

Leave a Comment