Ο Προεδρικός Διάταγμα 194/2025 και οι Επιπτώσεις του
Η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025 αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, δημιουργώντας ανισόρροπη ανάπτυξη, οικιστικό αποκλεισμό, καθώς και απαξίωση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Οι επιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο να εξεταστούν με προσοχή, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τοπικών κοινοτήτων.
Η τοποθέτηση της Μαρίας Καναβάκη
Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο για εσένα», Μαρία Καναβάκη, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με το εν λόγω διάταγμα. Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σχετίζεται με την οριοθέτηση των οικισμών που έχουν λιγότερους από 2.000 κατοίκους, δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος ή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, τις τοπικές κοινωνίες, τα επιμελητήρια και τους τεχνικούς τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Μαρία Καναβάκη ζήτησε από την Κυβέρνηση να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το διάταγμα. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
- Πόσοι και ποιοι οικισμοί επηρεάζονται και σε ποιες περιοχές;
- Υπάρχει εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς σε μικροϊδιοκτήτες έναντι όσων ωφελούνται;
- Γιατί αγνοήθηκαν οι παραδοσιακοί και προϋφιστάμενοι οικισμοί του 1923 χωρίς θεσμική θωράκιση;
- Θα υπάρξει άμεση αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με μεταβατικές διατάξεις και εξαιρέσεις για ιστορικούς οικισμούς;
- Προβλέπεται ενίσχυση των ΟΤΑ για την επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων;
- Ποια άμεσα διορθωτικά μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση;
Επιπτώσεις της Εφαρμογής του Διατάγματος
Η εφαρμογή αυτού του διατάγματος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, εντείνοντας την ερήμωση και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Σε μια εποχή όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι επιτακτικό, η αναγέννηση της υπαίθρου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι μια δεύτερη σκέψη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση προχωρά σε αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων κατά την περίοδο των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η προσοχή του κοινού ήταν στραμμένη στις εκλογές, ή το Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ που υπηρέτησε αναγκαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα παραδείγματα αυτά καταδεικνύουν την έλλειψη συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.
Κάλεσμα για Διάλογο και Δίκαιο Σχεδιασμό
Η Μαρία Καναβάκη κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο ΠΔ και να προχωρήσει σε σοβαρή αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού που θα είναι ουσιαστικός και δίκαιος για όλους τους πολίτες, και όχι μόνον για μια μικρή ομάδα. Η ανάγκη για μία σύγχρονη στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους είναι πιο επιτακτική από ποτέ.