Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου στο Μαξίμου με φόντο τις αντιδράσεις για την Εκκλησία της Κρήτης
Στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτή η συνάντηση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία σημαντικών αντιδράσεων σχετικά με την τροπολογία που αφορά την Εκκλησία της Κρήτης και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χανίων. Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο.
Χθες, στη Βουλή, συζητήθηκε και η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης. Αυτή η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ιεράρχες του νησιού, ενώ η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντας την ως μια “μονομερή ερμηνεία”.
Η θέση της Υπουργού Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υποστήριξε στη Βουλή ότι η τροπολογία που σχετίζεται με την Εκκλησία της Κρήτης έχει την πλήρη έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διαβεβαίωσε ότι η διάταξη επιτρέπει σε μητροπολίτες να εκλεγούν σε άλλη μητρόπολη της ίδιας Εκκλησίας, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία καταλόγισε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Είναι μια ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διασφαλίζοντας τη νομική και κανονική διαδικασία.»
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε την τροπολογία ως «ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης», αναφέροντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθινή ερμηνευτική διάταξη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας και την επανακατάθεσή της μετά από συνεννόηση.
Η Υπουργός Παιδείας εξακολούθησε να προβάλλει την νομιμότητα της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση. «Αυτή η τροπολογία ήρθε με την κοινωνική συμμετοχή και επικοινωνία με την Εκκλησία της Κρήτης», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.
Ο κοινωνικός διάλογος γύρω από την τροπολογία και οι επικρίσεις που αυτή έχει προκαλέσει, φαίνεται να μεταφέρουν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και την ανεξαρτησία της από κυβερνητικές παρεμβάσεις.