Στολισμός του Επιταφίου στον Άγιο Σύλλα Νεάπολης
Μια Μυσταγωγία με Φιλοξενία και Πολιτισμό
Η Νεάπολη, μια κοινότητα με πλούσια παράδοση, τιμά το Θείο Πάθος με ιδιαίτερο τρόπο, συνδυάζοντας τη χαρά των παιδικών χαμόγελων με το στολισμό του Επιταφίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, αφού προηγηθεί η ακολουθία των Παθών και τα δώδεκα Ευαγγέλια, είναι στιγμές που συνδυάζουν θρησκευτικότητα και κοινωνική προσφορά.
Κυρίως οι γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, με την ευαισθησία που τους διακρίνει, αφιερώνονται στον στολισμό του Επιταφίου. Στις ώρες αυτές, ψάλλουν εγκώμια, μοιρολόγια και παραδοσιακά τραγούδια, «κεντώντας» το στολισμό με εποχικά λουλούδια, τα οποία μαζεύουν οι ίδιοι οι μικροί συμμετέχοντες από τους αγρούς και τις αυλές τους.
Η εικόνα αυτής της μυσταγωγίας, που διαδραματίζεται κάθε χρόνο σε πολλές εκκλησίες ανά την Ελλάδα, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων την έχουν βιώσει, ειδικά ως παιδιά. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει. Η φτώχεια έχει επηρεάσει τις παραδοσιακές αυλές, οι ρυθμοί της ζωής έχουν διαφοροποιηθεί, και οι επαγγελματίες του στολισμού έχουν αναλάβει πλέον σε μεγάλο βαθμό τον στολισμό των Επιταφίων, φέρνοντας μαζί τους καλλιτεχνικές πινελιές και ποικιλία σε είδη λουλουδιών.
Το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, διατηρώντας τη σύνδεση με τον λαϊκό πολιτισμό, δεν προσεγγίζει την παράδοση ως ένα απλοϊκό μουσειακό είδος, αλλά την εμπλέκει σε βιωματικές εμπειρίες. Φέτος, το μουσείο καλεί τα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στην εκκλησία του Αγίου Σύλλα Νεάπολης, τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, στις 10:00 π.μ. Η πρόσκληση απευθύνεται ώστε να συμμετάσχουν στον στολισμό του Επιταφίου, προσφέροντας τα αγνά και αθώα χεράκια τους στη διαδικασία αυτή, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του ναού και το ιερό αγίασμα που ρέει στο εσωτερικό του.
Σαν μια πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, το μουσείο θα προσφέρει φέτος στα παιδιά χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες, κατασκευασμένες από την κα. Μαρία Πλευρίδου. Αυτές οι πρωτοβουλίες σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των νέων στη διατήρηση της παράδοσης και της κοινότητας, μετατρέποντας τον στολισμό του Επιταφίου σε μία γιορτή προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.