Κρητικές μυρωδιές και αυθεντικές εμπειρίες στο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γεύσεων του Μανάβγκατ της Τουρκίας
Η συμμετοχή του Δήμου Χανίων
Με ενθουσιασμό και δυναμισμό, η αποστολή του Δήμου Χανίων ξεχώρισε στον Δήμο Manavgat της Τουρκίας, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γεύσεων με τίτλο «Από την Κρήτη στη Σίδη». Αυτή η σημαντική πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Απριλίου 2025, στην πανέμορφη αρχαία πόλη της Σίδης, η οποία μετατράπηκε σε σκηνή συνάντησης πολιτισμών. Εκεί, ο ελληνικός πολιτισμός, η μουσική, οι χοροί και η γαστρονομία της Κρήτης βρήκαν φιλόξενο έδαφος, πλάι στη μικρασιατική ιστορία.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, με επίκεντρο ένα υπαίθριο «μουσείο» δίπλα στον ναό του Απόλλωνα και της Αθηνάς. Αυτή η διάταξη έδωσε την ευκαιρία στον κρητικό χορό, τη μουσική και τη γαστρονομία να ταξιδέψουν τους επισκέπτες στον κόσμο της κρητικής παράδοσης και ιστορίας.
Γεύσεις και παραδόσεις
Ο γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής παρουσίασε αυθεντικές κρητικές γεύσεις χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές που διασώθηκαν από τους ανταλλαγέντες της Κρήτης. Οι συμμετοχές τους συνδυάστηκαν με την τέχνη του σεφ Ιωάννη Κουφού, ο οποίος φρόντισε να προσφέρει στους επισκέπτες αυθεντικές κρητικές γεύσεις. Η στιγμή αυτή ήταν μια γιορτή των πολιτιστικών ανταλλαγών και της παράδοσης, που ενώνει τις δύο περιοχές.
Μια ξεχωριστή τελετή τιμής πραγματοποιήθηκε στην αποστολή του Δήμου Χανίων, κατά την οποία προσφέρθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους Αντιδημάρχους Ελένη Ζερβουδάκη και Γιάννη Γιαννακάκη, από τον Δήμαρχο του Μανάβγκατ, Νιγιαζί Νεφί Καρά. Αυτή η αναγνώριση επιβεβαίωσε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο δήμους και τις κοινές τους πολιτιστικές ρίζες.
Μουσική και χορός για μια ζωντανή ατμόσφαιρα
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η μουσική και οι χοροί έδωσαν ζωή στην εκδήλωση. Η Σοφία Βόσσου και η Χρυσούλα Στεφανάκη αποτέλεσαν τους κεντρικούς καλλιτέχνες, ενώ τα μέλη του χορευτικού Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης», υπό την καθοδήγηση του Αδάμ Μπούτζουκα, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και φορεσιές. Η παρουσία των μουσικών Εμμανουήλ Νταουντάκη και Γεώργιου Σκουνάκη συμπλήρωσε την ατμόσφαιρα με τις κρητικές μελωδίες τους, κάνοντάς μας να νιώσουμε την καρδιά της Κρήτης να χτυπά δυνατά μέχρι τη Σίδη.
Ο στόχος του Φεστιβάλ, το οποίο συντόνισε η Πολίτισσα σεφ και συγγραφέας Μαρία Εκμεκτζίογλου, ήταν να αναδείξει την κρητική κουλτούρα, τους χορούς και τη γαστρονομία του τόπου μας, καθώς και τους κοινούς πολιτισμούς και τις ιστορικές ρίζες που μοιράζονται η Κρήτη και η Μικρά Ασία. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, επιδιώχθηκε η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών.