tvkriti.gr
ΚΡΗΤΗΝ.ΛΑΣΙΘΙΟΥΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάσχα με «άρωμα»… απώλειας: Οι Κτηνοτρόφοι του Λασιθίου μετρούν τις αντοχές τους

Αποφασισμένοι να πουλήσουν σε συμφέρουσες τιμές τα αμνοερίφιά τους οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου

Τα παζάρια για την πώληση των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ των κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου και των εμπόρων κρέατος η των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου γνωρίζουν ότι, τα αμνοερίφια  εφέτος είναι λιγότερα σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και νότιας Ευρώπης, καθώς έχουν υποστεί πολλά πλήγματα τα κοπάδια από την πανώλη και την ευλογιά και είναι αποφασισμένοι, όσοι  διαθέσουν αρνάκια και κατσικάκια να πουλήσουν εφέτος σε πολύ καλύτερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά για εμάς τους κτηνοτρόφους, εφέτος θα είναι πολύ πιο καλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι θα καταφέρουμε να πουλήσουμε τα αμνοερίφιά μας, όσοι έχουμε καταφέρει να τα μεγαλώσουμε μέσα από τόσα προβλήματα, σε τιμές που θα μας εξασφαλίζουν ένα μεγάλο ποσοστό από το κόστος παραγωγής, που εφέτος αγγίζει στα 12 ευρώ το κιλό στο αρνί», μας είπε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

«Αυτή τη στιγμή 20 ημέρες πριν το Πάσχα, οι μεγαλέμποροι και άλλοι προμηθευτές των αγορών, μας ζητούν να αγοράσουν τα αρνιά και τα κατσίκια μας από 8,50 έως 9,50 ευρώ το κιλό και αυτό συμβαίνει εφέτος γιατί έχει μειωθεί σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ευλογιάς και της πανώλης που έχει αποδεκατίσει πολλά κοπάδια στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως. Παράλληλα όμως, έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, καθώς και εκείνη όπως και όλες οι άλλες χώρες των Βαλκανίων, έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ευλογιά και την πανώλη, που έχουν μειώσει πάρα πολύ το ζωικό κεφάλαιο σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Εκτός των άλλων εφέτος δεν υπάρχουν πλέον φτηνά Ρουμάνικα αρνιά, καθώς λόγω της έλλειψης και αυτά προσφέρονται σε τιμές γύρω στα 9,50 ευρώ γεγονός που αποθαρρύνει τους εμπόρους να εισάγουν Ρουμάνικα αρνιά σε αυτές τις τιμές. Αυτό που επίσης έχει ανεβάσει τη ζήτηση κατακόρυφα είναι ότι εφέτος συμπίπτει το  Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων και η ζήτηση έχει μαζευτεί μέσα σε μια μικρή χρονική περίοδο» πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Μπρόκος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου.

Επειδή το κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων έχει εκτοξευτεί τα τρία τελευταία χρόνια της ξηρασίας, οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου είναι αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν σκληρά την τιμή διάθεσης της παραγωγής τους που ούτως η άλλως δεν θα καλύψει τα 12 ευρώ το κιλό, τιμή στόχο που έχουν βάλει, για να μην γράψουν  μεγάλες ζημιές στις εκτροφές τους.

«Είμαστε ακόμη στα παζάρια με τους εμπόρους και τις αλυσίδες, ενώ έχουμε αιτήματα από την Ιταλία και από την Ισπανία να κάνουμε εξαγωγή μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων και ελεγμένων αμνοεριφίων, καθώς από τις προηγούμενες φορές που στείλαμε σφαγμένα πιστοποιημένα αμνοερίφια σε αυτές τις χώρες οι πελάτες μας έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα των κρεάτων μας. Σαν πρόεδρος των κτηνοτρόφων θέλω να ζητήσω από τους συναδέλφους μου κτηνοτρόφους, να κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους που θέλουν να αγοράσουν την παραγωγή τους και να προσπαθήσουν να πετύχουν την υψηλότερη τιμή που μπορούν ώστε να καλύψουν τα έξοδα τους.

Οι ντόπιοι καταναλωτές θα πρέπει εφέτος να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ, από όπου αγοράζουν κρέας, για να μη μείνουν παραπονεμένοι στις τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα, καθώς είναι πιθανόν να μείνει η αγορά χωρίς αρνιά. Στο τέλος είναι πιθανόν να μη βρούν ούτε Ρουμάνικα αρνιά να αγοράσουν, όταν οι Ρουμάνοι ζητούν 9,50 ευρώ το κιλό το αρνί με τα μεταφορικά, για να τα στείλουν στην Αθήνα.

Εμείς όπως κάθε χρόνο θα διαθέσουμε τα αμνοερίφια μας στην τοπική μας αγορά η οποία θα έχει επάρκεια ποιοτικών κρεάτων και ότι μας μείνει θα τα δώσουμε σε άλλες αγορές.

Σήμερα στο νομό Λασιθίου έχουμε 1300-1400 περίπου επαγγελματίες κτηνοτρόφους με εκτρεφόμενα αιγοπρόβατα που ξεπερνούν τις 400.000 κεφάλια», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Μπρόκος ο οποίος έχει συμπληρώσει 20 ολόκληρα χρόνια στην προεδρία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Λασιθίου.

Η ξηρασία των τριών τελευταίων χρόνων αύξηση το κόστος εκτροφής

Η μείωση της χορτονομής των ζώων στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους λόγω της κλιματικής αλλαγής  και της δραματικής μείωσης των βροχοπτώσεων, έχει υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους να ταϊζουν περισσότερο με τριφύλλια και καλαμπόκια τα κοπάδια τους , την ώρα που  οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί δραματικά.

«Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής μας και το έχει εκτοξεύσει σε επίπεδα που δε μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Για παράδειγμα τα τριφύλλια με τα οποία τώρα ταΐζουμε αναγκαστικά τα κοπάδια μας,  έχουν φτάσει στα 0,65-0,75 το κιλό,  ενώ  τα αγοράζαμε 0,45 το κιλό. Οι τιμές στα καλαμπόκια επίσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ  και οι ορεινοί όγκοι λόγω της ανομβρίας δεν έχουν την ικανότητα να θρέψουν τα ζώα μας.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αν βάλει τελικά το αρνί στο Πασχαλινό καλάθι , θα πρέπει να το βάλει στα 10,99 ευρώ. Αν το βάλει στα 9,99 που ακούγεται, κάποιοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν με ζημιά, αφού θα έχουν τα αρνιά σαν κράχτες και θα τα πουλούν χαμηλότερα από το κόστος κτήσης τους», κατέληξε ο κ. Γιάννης Μπρόκος.

NEAKRITI

Related posts

Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για Ευρωπαίους – Πόσο κοστίζει

praktiki 4

ΗΠΑ: Το Πρίνστον βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ

praktiki 4

Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις για κλοπές από σπίτια με “λεία” αξίας άνω των 160.000 ευρώ

praktiki 4

Leave a Comment