tvkriti.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανάβαθμιση της Διπλωματικής Κρίσης: Η Γαλλία Απελαύνει 12 Αλγερινούς Προξενικούς Υπαλλήλους

Ανάγκη Αντίμετρων: Η Γαλλία Απελαύνει 12 Αλγερινούς Προξενικούς Υπαλλήλους

Η απόφαση του Γάλλου προεδρου Εμανουέλ Μακρόν να απελάσει δώδεκα Αλγερινούς προξενικούς υπαλλήλους υπογραμμίζει την ένταση που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας. Η αντίδραση αυτή προήλθε μετά από παρόμοιο μέτρο που ελήφθη από το Αλγέρι, το οποίο κατηγορείται από το Παρίσι για την «βίαιη επιδείνωση» των σχέσεων τους.

Ο Μακρόν, ο οποίος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλγερινό ομόλογό του, τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στις 31 Μαρτίου, για να επαναλάβει τον διάλογο, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει τον Γάλλο πρεσβευτή στο Αλγέρι, τον Στεφάν Ροματέτ, για διαβουλεύσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια χρονική περίοδο όπου οι διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση.

Οι αλγερινές αρχές, την Κυριακή, χαρακτήρισαν δώδεκα υπαλλήλους του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους έδωσαν προθεσμία 48 ωρών για να αποχωρήσουν από τη χώρα. Αυτή η εξέλιξη συνέπεσε με την σύλληψη ενός υπαλλήλου του αλγερινού προξενείου στη Γαλλία, γεγονός που είχε προκαλέσει ήδη ένταση.

Καθώς ο Μακρόν προσπαθούσε αρχικά να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα επαναφοράς του διαλόγου, διαπίστωσε ότι το Αλγέρι δεν προτίθεται να ανακαλέσει τις αποφάσεις του. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισε να επιδείξει στήριξη στους Γάλλους υπαλλήλους, δηλώνοντας ότι η απέλαση τους είναι «αδικαιολόγητη και ακατανόητη».

Η Γαλλία, με την απελασή τους, επιδίωξε να λάβει «συμμετρικά» αντίμετρα, παρέχοντας προθεσμία 48 ωρών σε 12 Αλγερινούς προξενικούς υπαλλήλους να απομακρυνθούν από τη χώρα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταϊγιό, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι «απολύτως αρμόζουσα» και αντικατοπτρίζει τη στάση που θα διατηρήσει η Γαλλία απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

Η γαλλική κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι «οι αλγερινές αρχές φέρουν την ευθύνη για τη βίαιη επιδείνωση των διμερών σχέσεων». Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, που επισκέφθηκε το Αλγέρι νωρίτερα τον μήνα, δήλωσε ότι η Αλγερία «επέλεξε την κλιμάκωση», γεγονός που σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή στις σχέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, η Αλγερία υπερασπίστηκε την απόφαση της, κατηγορώντας τον Ρεταϊγιό για την ένταση που δημιουργήθηκε, έναν υπουργό με σκληρή πολιτική απέναντι στους Αλγερινούς, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Μπαρό, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο Ρεταϊγιό δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση που έχει προκύψει.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω την περασμένη Παρασκευή, όταν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας υπάλληλος του αλγερινού προξενείου στη Γαλλία, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της απαγωγής και της αυθαίρετης κράτησης. Αυτή η υπόθεση έχει πλέον αναδείξει τις σοβαρές συνέπειες και την κρισιμότητα των διπλωματικών σχέσεων.

Παρά την αναζωπύρωση της κρίσης, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να ξαναρχίσουν τον διάλογο και καλεί το Αλγέρι να επιδείξει υπευθυνότητα. Ο Μακρόν είχε υποστηρίξει ένα σχέδιο αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την Αλγερία, μια στήριξη που συνεχώς δοκιμάζει την ικανότητα των δύο κρατών να προχωρήσουν σε εποικοδομητικό διάλογο.

Η διπλωματική αυτή κρίση, που επαναλαμβάνεται, δείχνει την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει στην περιοχή και τονίζει την ανάγκη για πιο συνετή και προσεκτική προσέγγιση από πλευράς των κυβερνήσεων κάθε χώρας. Κυρίως, επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η επικοινωνία και η συνεργασία παρά τις διαφοροποιήσεις.

Related posts

Χανιά: Ο Οδηγός των Ιερών Ακολουθιών για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

user 3

Κατανυκτική Χειροθεσία του π. Βαρνάβα στην Ιερά Μονή Κουδουμά την Κυριακή των Βαΐων

user 3

Διακυβέρνηση Τραμπ: Σκέψεις για την απομάκρυνση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

user 3

Leave a Comment