Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Προστασία των Εθνικών Συ συμφερόντων
Σήμερα, 16 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στη σύσκεψη αυτή εγκρίθηκε επίσης ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και η προμήθεια μίας τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε ότι η Εθνική Άμυνα πρέπει να παραμείνει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων και ότι η διαφάνεια θα είναι προτεραιότητα για την ενημέρωση των κομμάτων και των βουλευτών.
Κυβερνητική Πρωτοβουλία για την Οργάνωση του Θαλάσσιου Χώρου
Η κυβερνητική ανακοίνωση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό επισημαίνει ότι για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου, με χάρτες που αποτυπώνουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της αξιοποίησης ενεργειακών πόρων. «Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο, αναγκαίο για την ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Η προσέγγιση που ακολουθείται συνυπολογίζει μια σειρά από παραμέτρους, περιλαμβάνοντας τις ανάγκες της κλιματικής ανθεκτικότητας, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρωτοβουλίες και Διαφάνεια
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσιάζει με τη μορφή ερωταπαντήσεων, τις λεπτομέρειες για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό:
1. Τι είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός; Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας, εστιάζοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
2. Ποιος είναι ο στόχος του; Σκοπός του είναι η οργάνωση του θαλάσσιου χώρου και η συνοχή μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων δραστηριοτήτων, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.
3.Γιατί τώρα; Ο ΘΧΣ είναι ένας οδικός χάρτης αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με συναρμόδια Υπουργεία και τοπικές κοινωνίες.
4. Γεωπολιτική Σημασία: Ο ΘΧΣ καθορίζει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενισχύοντας τη θέση της χώρας στην ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο.
Μέσα από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, επιδιώκεται η ορθολογική διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της χώρας στην περιοχή, προωθώντας τα εθνικά συμφέροντα με ουσιαστικό τρόπο.