tvkriti.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΚΡΗΤΗΝ.ΧΑΝΙΩΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικίνδυνες Πεζοπορίες στην Κρήτη: Ζητείται Άμεση Νομοθετική Παρέμβαση για τις Επιχειρήσεις Διάσωσης στα Χανιά

Διάσωση περιπατητών στον ορεινό όγκο της Κρήτης: Σημαντικές εξελίξεις και προτάσεις

Με αυξανόμενο αριθμό περιστατικών διάσωσης περιπατητών στον ορεινό όγκο των Χανίων, οι αρχές αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις για τη μείωση των κινδύνων και του κόστους που σχετίζεται με αυτές τις επιχειρήσεις. Μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025, καταγράφηκαν εννέα περιστατικά διάσωσης, γεγονός που ωθεί τους αρμόδιους να ζητούν κρατική παρέμβαση για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου.

Προβληματισμός για τη νομοθετική παρέμβαση

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, οι δήμοι και η Διεύθυνση Δασών συμφωνούν ότι το κόστος διάσωσης θα πρέπει να βαρύνει τους περιπατητές που αγνοούν τις προειδοποιήσεις και τους κανονισμούς, εισερχόμενοι παράνομα σε κλειστούς δρυμούς και σε επικίνδυνες περιοχές. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, υπογραμμίζει την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το πλαίσιο χειρισμού τέτοιων περιστατικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων και να μειωθεί η επιβάρυνση των υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλογερής, είναι απαραίτητο να είναι σαφές το πώς θα διαχειρίζονται οι περιπτώσεις περιπατητών που, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και προετοιμασία, επιθυμούν να εξερευνήσουν τον δύσβατο ορεινό όγκο.

Προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στους ορεινούς όγκους

Κατά τη διάρκεια των εννέα περιστατικών που καταγράφηκαν, δύο από αυτά σημειώθηκαν στον Γκίγκιλο, με δεκάδες διασώστες και εθελοντές να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες. Ο κ. Καλογερής προτείνει την επαναφορά μόνιμων ελικοπτέρων στην 115 Πτέρυγα Μάχης για την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά διάσωσης, κάτι που θα μπορούσε να σώζει ζωές και να διευκολύνει το έργο των διασωστών.

Η σημασία της ενημέρωσης των τουριστών για τους κινδύνους που ενέχει ο ορεινός όγκος της Κρήτης είναι επίσης κρίσιμη. Τουριστικά γραφεία και καταλύματα καλούνται να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα επικίνδυνα σημεία του νησιού ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων.

Σημεία υψηλού κινδύνου και προετοιμασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα σημεία περιλαμβάνουν το Φαράγγι του Ρίχτη και την Ζάκρο στο Λασίθι, τη νότια πλευρά του Ηρακλείου, καθώς και τον Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά, το μονοπάτι Ε4, το Λουτρό, η Αγία Ρουμέλη και ο Γκίγκιλος είναι περιοχές όπου οι πεζοπόροι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, επισημαίνει την ανάγκη για κατάλληλο εξοπλισμό και σωστή προετοιμασία. «Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν άφθονο νερό, καπέλο και να είναι ενήμεροι για τα μονοπάτια», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των συνθηκών.

Ο ρόλος των διασωστικών ομάδων και η επιβάρυνση των υπηρεσιών

Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και οι εθελοντές – όλοι αυτοί οι άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να εντοπίσουν και να διασώσουν πεζοπόρους που μπορεί να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσβατες τοποθεσίες. Ο κ. Μπαδογιάννης αναφέρει την ανησυχία του για τις συνεχείς κλήσεις σε διάσωση, οι οποίες απαιτούν σημαντικούς πόρους και χρόνο.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Χανίων, οι αρχές αναφέρθηκαν στα επακόλουθα των διάσωσης και στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών της πόλης, ιδιαίτερα όταν τόσοι πόροι είναι αναγκαίοι για τη διάσωση ενός μόνο ατόμου. Η κατάσταση απαιτεί άμεση προσοχή και δράση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών στην Κρήτη.

Related posts

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Ανάπτυξη και Προκλήσεις με «Φουσκωμένα» Εισοδήματα 14,4 Δισ. Ευρώ

user 3

Αιφνίδιος Θάνατος 45χρονου Άντρα στο Ηράκλειο την Πρωτομαγιά: Διαπίστωση Σοκ από Συγγενές Πρόσωπο

user 3

Φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Νίκαια: Επεμβαίνει η Πυροσβεστική

user 3

Leave a Comment