tvkriti.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΡΗΤΗΝ. ΡΕΘΥΜΝΟΥΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιμόρφωση Αγροτών στο Άδελε από Καθηγητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Κοινοποίηση

Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης έχει την ευθύνη για την άτυπη εκπαίδευση των Δημοτών σε θέματα Δια-Βίου Μάθησης δίνοντας βαρύτητα στην εκπαίδευση επαγγελματικών κλάδων με συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος. Η συνέργεια του Δήμου Ρεθύμνης με τα Πανεπιστήμια της Κρήτης είναι βασικός άξονας προτεραιότητας για την Δια-Βίου Μάθηση των δημοτών σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Ένας τέτοιος κλάδος δραστηριοποίησης των Δημοτών μας είναι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής, της τυποποίησης του ελαιόλαδου και της φυσικά της εστίασης με χρήση ελαιόλαδου.

Στα πλαίσια αυτά,  την Τετάρτη 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Άδελε η πρώτη εσπερίδα  αφιερωμένη στην εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών με τίτλο: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Κρήτη-Kriti» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για τον Πρωτογενή Τομέα κ. Μανώλη Παυλάκη.

Οι εκπαιδεύσεις αυτές εντάσσονται σε εξωστρεφείς δράσεις  του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιουτο οποίο έχει συνάψει για το σκοπό αυτό προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορά εκπαιδεύσεις παραγωγών, τυποποιητών και ελαιουργών και εστιατόρων σε θέματα ποιότητας λαδιού. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ελευθέριος Αλυσανδράκης.

Στην εσπερίδα αναλύθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούσαν την ποιότητα ελαιόλαδου και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, παρουσιάστηκαν θέματα της οργανοληπτικής αξιολόγησης του παρθένου ελαιόλαδου. Επίσης αναλύθηκαν οι ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια, συγκομιδή, μεταφορά,ελαιοποίηση και αποθήκευση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Έγινε επίσης ανάλυση του τρόπου προσβολής του ελαιόκαρπου από το δάκο και την αντιμετώπισή του. Τέλος έγινε παρουσίαση των επιμολυντών ελαιόλαδου και του τρόπου ανίχνευσή τους.

Η συμμετοχή των αγροτών υπήρξε και μεγάλη σε αριθμό και ουσιαστική σε ερωτήσεις που δείχνει την ανάγκη των επαγγελματιών για την επαφή τους με τους Πανεπιστημιακούς φορείς για την ορθή ενημέρωσή τους.

Σε μεταγενέστερο χρόνο και πριν τη λήξη του έτους θα ακολουθήσουν δύο ακόμα εκπαιδευτικές εσπερίδες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη σε Ελαιουργούς και Τυποποιητές και η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στην εστίαση.

Το Τμήμα Παιδείας ευχαριστεί θερμά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ιδιαιτέρως τους ομιλητές:

  • Λευτέρη Αλυσσανδράκη, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Ελευθερία Γερμανάκη, Υπεύθυνη και Επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.
  • Γιώτα Ψειροφωνιά, Γεωπόνος ΤΕ MSc, Εξωτ. Συνεργάτιδα, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
  • Βαγγέλη Καπετανάκη, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
  • Μανώλης Καρπαδάκη, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
  • Μαρία Σπαντιδάκη, Χημικός – Οινολόγος, MSc Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ.

Επίσης ευχαριστεί θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε- Αγίας Παρασκευής και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του κα Πάτρα Παναρετάκη για την παραχώρηση της αίθουσας που έλαβε χώρα η εκδήλωση στο κέντρο ενός από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέας Γενιάς και Δια-Βίου Μάθησης

Νεκτάριος Παπαδογιάννης

Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα μορφή για τον περιβάλλοντα χώρο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Γούβες

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου και ημέρες καριέρας για την κάλυψη χιλιάδων κενών στα ξενοδοχεία

Χανιά: Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου με διαφορά λίγων ωρών