Το ενδεχόμενο να αποσταλούν οι S-400 στη Συρία κι έτσι με ένα σμπάρο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πετύχει και να επιστρέψει στο πλευρό των ΗΠΑ και να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της ασφάλειας της συριακής κυβέρνησης υπό τον όψιμο δημοκράτη και μέχρι πρότινος τζιχαντιστή Αχμέντ Αλ Σαράα της Hayat Tahrir al Sham, θέτει στο τραπέζι η κυβερνητική εφημερίδα Sabah.
“Οι στρατιωτικές εξελίξεις που συνέβησαν στη Συρία στα τέλη του περασμένου έτους με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έφεραν τα πάνω κάτω, όχι μόνο στη συριακή σκακιέρα, αλλά άλλαξαν και τις συμμαχίες και τα κέντρα επιρροής. Οι αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Δαμασκό οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στον περιφερειακό και διεθνή χάρτη ισχύος. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν όχι μόνο τη φύση του συριακού σκηνικού αλλά και τις σχέσεις μεταξύ βασικών παραγόντων, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ των πολλών άλλων αποτελεσμάτων αυτών των αλλαγών στο συριακό τοπίο, η Συρία απομακρύνθηκε από τη συμμαχία που υποστηρίζεται από το Ιράν στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, η Χεζμπολάχ απομονώθηκε και αποδυναμώθηκε περαιτέρω, καθώς ο χερσαίος διάδρομος που χρησιμοποιούσε η Τεχεράνη για να μεταφέρει όπλα μέσω του Ιράκ και της Συρίας στους πληρεξουσίους της, ιδίως στον Λίβανο, και η εμβέλειά της στη Μεσόγειο διακόπηκε. Αυτή ήταν μια δικαιολογία που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ για τη συνεχή στοχοποίηση συριακών εδαφών, αλλά σήμερα αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται πλέον”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα εντάξουν εκ νέου τη χώρα στο πρόγραμμα F-35, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί πρώτα το ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία, θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης αφότου οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως αναφέρει η Sabah “πρόσφατες αναφορές δείχνουν την προθυμία της Ουάσινγκτον να επιλύσει τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Άγκυρα. Μετά την ολοκλήρωση της αγοράς, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να επιστρέψει τους πυραύλους S-400 στη Ρωσία, να τους πουλήσει σε άλλη χώρα ή να δεσμευτεί εγγράφως ότι δεν θα ενεργοποιήσει το σύστημα. Δεδομένου ότι το ζήτημα εκτείνεται πέρα από ένα απλό πυραυλικό σύστημα, η Άγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, προτιμώντας να μην διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με καμία από τις δύο πλευρές εις βάρος της άλλης. Ένα από τα πιο εφικτά σενάρια που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τα τρία βασικά μέρη είναι η ανάπτυξη του συστήματος S-400 στη Συρία”.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι “η ανάπτυξη των S-400 στη Συρία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας κοινής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας, με τις αυξανόμενες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο εύλογο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει συριακά εδάφη, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω τουρκο-συριακή συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο”.
Η τουρκική εφημερίδα, η οποία όπως και οι περισσότερες στην Τουρκία, ελέγχεται από τον διαβόητο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετιν Αλτουν, επικαλούμενη παρατηρητές γράφει “αυτό το σενάριο θα μπορούσε να χαιρετιστεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα ενίσχυε την αμυντική στάση της Τουρκίας έναντι των εναέριων απειλών, θα διατηρούσε μια σταθερή σχέση με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου των εξελίξεων στη Συρία και θα ευθυγραμμιζόταν με τις συμφωνίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την αιτιολόγηση που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να επιτεθεί στα συριακά εδάφη, όπως η αντιμετώπιση της ιρανικής επέκτασης ή η μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ, καθιστώντας την πλέον άκυρη. Η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα μπορούσε να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κλιμακούμενων ισραηλινών επιθέσεων”.
Π.K.