tvkriti.gr
ΚΡΗΤΗΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοψία του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού στις φυτεύσεις νέων δένδρων στο πάρκο Γεωργιάδη

Κοινοποίηση

Μπαοχίνιες, σχίνοι, κουτσουπιές, σοφόρες, μελιές και πικροδάφνες, στη θέση μουριών που έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγο έντομο

Τη διαδικασία αντικατάστασης και φύτευσης νέων δένδρων που πραγματοποιείται στο πάρκο Γεωργιάδη από την Υπηρεσία Πρασίνου παρακολούθησε από κοντά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ερωφίλη Φραγκούλη

«Δυστυχώς, οι μουριές μας έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγο έντομο και δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, παρά μόνο η αντικατάστασή τους, η οποία γίνεται με έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο, χωρίς φθορές, με σημειακή εκσκαφή. Αντικαθιστούμε τα δένδρα με νέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με μελιές, ένα πολύ όμορφο δένδρο που δίνει και πολύ ωραία σκιά. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, με στόχο να πρασινίσει η Πόλη μας, τα πάρκα μας να είναι πιο όμορφα και να υποδέχονται τους ανθρώπους με πιο καλούς όρους, να έχουμε πράσινες γωνιές και δενδροστοιχίες όπου αυτό είναι δυνατόν. Αυτή είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και ξετυλίγεται. Έχουμε πει ότι, εάν χρειαστεί να αφαιρέσουμε 1 δένδρο, θα φυτεύονται 4. Είναι κάτι το οποίο τηρείται και βέβαια όχι 4, πολύ περισσότερα, εκατοντάδες, χιλιάδες δένδρα θα φυτευτούν. Θα συμμετέχουν και μαθητές, θα συμμετέχουν και εθελοντές, όπως ήδη συμβαίνει, διότι θέλουμε οι άνθρωποι να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Και είναι και πολύ όμορφο να περνάς από ένα σημείο όταν έχεις μεγαλώσει, να θυμάσαι ένα δένδρο που φύτευσες και να βλέπεις τι ωραία σκιά έχει κάνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ,συγχαίροντας παράλληλα τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου για το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την διαδικασία αντικατάστασης μουριών που παρουσιάζουν ολική ή εκτεταμένη μερική ξήρανση επειδή έχουν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο Xylotrechus chinensis. Μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2023, με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του εντόμου, αφού, δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανένα αρμόδιο ερευνητικό επιστημονικό κέντρο δεν έχει βρει τρόπο καταπολέμησης του εντόμου.

Η συγκεκριμένη δράση αντικατάστασης μουριών, όπως και των λιγοστών άλλων δένδρων που για διάφορους λόγους έχουν κοπεί, ανατέθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2023), σε ανάδοχο που διαθέτει το κατάλληλο μηχάνημα (πρεμνοφάγο) με το οποίο γίνεται η καταστροφή του υπόγειου πρέμνου (υπόλοιπο κορμού και ριζικό σύστημα) των κομμένων δένδρων. Κάτι αναγκαίο, αφού επειδή κυρίως φύονται σε πεζοδρόμια, χωρίς το μηχάνημα δεν μπορεί να καταστραφεί ο κορμός και το ριζικό σύστημα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας, φυτεύονται νέα δένδρα στη θέση των κομμένων.

Αξίζει να τονιστεί ότι, παρά τις κοπές, οι φυτεύσεις νέων δένδρων είναι πολύ περισσότερες, δεδομένου ότι από το έτος 2019 μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περισσότερα από 2.500 δένδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Εκατόμπολις”: Η Κρήτη του Ομήρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο στα Καμίνια

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2024 στο Δήμο Χερσονήσου