Απαξίωση περιουσιών και οικισμών: Οι αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα
Η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία φαίνεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο με την αυξανόμενη αντίθεση ενάντια στο νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις μικρές οικιστικές κοινότητες, δηλαδή εκείνες που έχουν πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Σε αυτές τις περιοχές, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται μπροστά στην πιθανότητα να δουν τους ιδιοκτησιακούς τους τίτλους να υποβαθμίζονται, καθώς τα οικόπεδά τους θα χαρακτηριστούν ως αγροτεμάχια, χάνοντας έτσι το δικαίωμα δόμησης.
Οι δραματικές αλλαγές που προκύπτουν από το εν λόγω διάταγμα αναμένεται να πλήξουν περίπου το 80% των οικισμών στην ελληνική επικράτεια. Η ανακοίνωση αυτές την απώλεια αξίας της περιουσίας των ενδιαφερομένων να φτάνει ακόμη και το 90%, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες.
Ο κ. Αράπογλου, αναφερόμενος στο διαδικαστικό κομμάτι, έχει δηλώσει ότι τα όρια των οικισμών θα ξανακαθοριστούν μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, που θα αναλάβουν οι δήμοι, και πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν ήδη να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους.
Στο Μαλεβίζι, οι οικισμοί που διαθέτουν σημαντική οικιστική δυναμική μπορεί να υποστούν σοβαρές συνέπειες εφόσον το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμοστεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα εκφράζοντας την αντίθεσή του, έχει ζητήσει να παυθεί άμεσα η εφαρμογή του άρθρου 5 του διατάγματος και να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος μεταξύ του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού πλαισίου οριοθέτησης.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί το διάταγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να μην αυξηθούν οι οικιστικές πιέσεις και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Μαρινάκης, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι προηγούμενες οριοθετήσεις δεν ήταν παράνομες. Αναλύοντας την κατάσταση, ο Ηρακλής Πυργιανάκης τόνισε ότι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά 10.000 οικισμοί και 214 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι εάν το Προεδρικό Διάταγμα δεν ανακληθεί, η οικονομική και κοινωνική δομή αυτών των περιοχών θα υποστεί ριζικές αλλαγές.